News

În fiecare an avem plăcerea de a anunța apelul de proiecte Master pentru studenții de la Universitatea Națională de Arte București.

Proiectul Master 2018 constă în selecția unuia sau a două proiecte de diplomă ale masteranzilor de anul II. Invităm studenții să ne transmită proiectele, dintre care vom selecta unul sau două pe care le vom expune, asigurând acoperirea costurilor de producție și expunere.
Nu există restricții în ceea ce privește conceptul proiectului, dar apreciem lucrările care vorbesc desprepeisaj, spațiu, relația natură-om.
Așteptăm de la voi imagini, împreună cu descrierea conceptului și detaliile tehnice legate de realizarea proiectului la adresa galeriaposibila@gmail.com.

Artiștii care și-au prezentat lucrările de masterat prin intermediul acestui proiect la Galeria Posibilă sunt: Irina Botea, Anca Benera, Maria Drăghici, Vali Chincișan, Ștefan Sava, Irina Spînu, Larisa David & Larisa Crunțeanu, Nicoleta Moise, Adina Mocanu, Irina Ghenu, Lucian Bran, Sorina Vazelina, Ana Țaran, Ariana Hodorca, Mihai Popescu, Alexandra Ivanciu.

Pentru update-uri, ne puteți urmări pagina pe facebook sau să accesați site-ul www.posibila.ro.


Așa cum este descrisă de artist, cartea Electro+ reprezintă “primul ghid complet al orașelor medii din România, prima întâlnire reușită între Orient si Occident, între Oreste și Electra, între lumea ancestrală și lumea modernă. Primul pas mic inapoi. Ultimul tur în orasul ideal încremenit în timp.”
Pentru mai multe detalii, puteți vizita site-ul Mecanic.


 

Classified
8 iunie, ora 18:00
Galeria Posibilă

Performance de Lala Mișosniky
Instalație Virginia Lupu

“Lala Mișoşniky explorează prin metode performative istoriile familiale păstrate de casa în care a crescut din strada Armoniei – o casă vagon specifică arhitecturilor preferate de mica burghezie a Bucureştiului interbelic. Locuinţa familiei a fost transformată de Lala într-un squat, experiment artistic care după 2 ani a lăsat casa în stare nefuncţională (dar vizitabilă).
Episodul 1, Trăiesc în vremurile tuturor – personificarea casei, urmărea cronologic succesiunea evenimentelor care constituie istoria locuirii în Armoniei. Al doilea episod, Classified, este un exercițiu de (re)memorare, un parcurs intim și totdată ermetic prin atmosfera păstrată în casă. Povestea explorată de Lala Mișoniky, împreună cu intervenția vizuală a Virginiei Lupu, aduce în atenția vizitatorului cercetările endocrinologice ale bunicului matern, preocupat de întinerire și nemurire. Jocul cu perisabilitatea casei, explorarea arhivei cercetărilor endrocrinologice sunt doar câteva dintre propunerile făcute de cele două artiste pentru construcția prin care „memorează” poveşti păstrate în casa din Armoniei.”

Valentina Iancu

Performance-ul este one-to-one și va avea loc de pe 8 iunie până pe 18 iunie, pe bază de programare. Pentru programări, ne puteți contacta la numărul de telefon 0743730413.

Proiect realizat în parteneriat cu Interesting Times Bureau.


 

Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare
Sâmbătă, 20 mai, ora 19:00
Muzeul Colecțiilor de Artă

Muzeul Colecțiilor de Artă, în colaborare cu Fundația Stefan Câlția și Galeria Posibilă, vă invită sâmbătă, începând cu ora 19:00 la expoziția Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare. În cadrul deschiderii, Fanfara sătească din Rupea va oferi un concert la ora 20:00, iar vizitarea expoziției va fi prelungită până la ora 5:00 dimineața, cu ocazia nopții muzeelor.

Fiecare din noi, artiștii, ne raportăm într-un anumit fel la lumea concretă din jurul nostru și la lumea obiectelor. Ele sunt în atelierul meu pentru frumusețea lor, pentru misterul pe care-l îmbracă, dar nu neapărat ca niște modele concrete – pentru mine. Deși de multe ori câte o vază cu flori apare aproape reală, ca acolo, chiar mai mult…
Ștefan Câlția

Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare propune un concept inedit și oferă o înțelegere aprofundată a artei lui Ștefan Câlția, urmărind relația dintre obiectele personale și lucrările artistului. Drumul în expoziție va fi trasat și cu ajutorul ghidului audio, în care se regăsesc reflecțiile artistului, povestite de acesta și redate prin intermediul izi.travel.

Curatori: Liliana Chiriac, șef secție Muzeul Colecțiilor de Artă și Alexandra Manole, curator la Galeria Posibilă

Mai multe detalii pe Facebook event.

Program de vizitare:
20 mai între orele 19.00 – 5.00
din 21 mai: de sâmbătă până miercuri între orele 11.00 – 19.00

Gratuit: prima miercuri din fiecare lună
Tarif bilet întreg: 10 lei (cu reducerile obișnuite)


 

Selecție personală
20 aprilie- 3 iunie
Galeria Posibilă

Selecție personală, atelierul de făcut carte, este în curs de desfășurare la Galeria Posibilă.

Având la dispoziție aproximativ 2000 de fotografii anonime, două copiatoare și topuri de hârtie, vă lansăm invitația de a deveni autorii unei cărți – propria carte, cu propria selecție de fotografii. Narațiunea este liberă, fiind ghidată exclusiv de angajarea personală și pur subiectivă în procesul selecției de căutare, potrivire, ordonare a fotografiilor puse la dispoziție.

Atelierul Selecție personală intenționează să recupereze o abordare în imagini a fotografiei anonime vernaculare și să promoveze lucrul efectiv cu obiectul fotografic, un demers mai puțin experimentat în rândul publicului larg. Adesea, artiștii contemporani se opresc asupra fotografiei de autor anonim ca mijloc de cercetare, documentare și creație. Întâmpinând această practică, atelierul aduce în atenția vizitatorului ideea realizării obiectului propriu – cartea – prin intermediul selecției, cel mai important procedeu în contextul fotografiei contemporane. Invitația contribuie la dezvoltarea atenției și a curiozității asupra arhivei personale, dar și asupra descoperirilor posibile într-o astfel de arhivă de fotografie anonimă. Mai mult, fotografia anonimă, vernaculară, devine cunoscută pentru estetica sa și pentru valoarea redescoperită de fiecare autor în parte, generând totodată noi producții creative.

Program: joi – sâmbătă, ora 17:00- 21:00
20 aprilie – 3 iunie
Înscrieri la: galeriaposibila@gmail.com

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.


 

Baiat de lemn, Nicu Ilfoveanu/Alexandra Gulea, 2017, 9’05”
13 mai, ora 17:00
Oberhausen, Germania

Unul din artiștii cu care Galeria a colaborat timp îndelungat, Nicu Ilfoveanu, a fost selectat la Festivalul Internațional de Scurtmetraj Kurzfilmtage Oberhausen, cu lucrarea Băiat de lemn, 2017, 9’05”) montat de Alexandra Gulea, la secțiunea German Competition.

Filmul îl aduce în scenă pe Pinocchio care a căpătat o formă umană, în sfârșit. La începutul schimbării, el pare fericit. Dar într-o zi, Pinocchio vede câteva animale aduse în muzeu.

Proiecția va avea loc sâmbătă, 13 mai, la ora 17:00, la Lichtburg Filmpalast, Oberhausen.


 

Lecția naturii (IV)
Bucharest Art Week
Conferințe și dialoguri. Participanți: Marianne Lanavère, Joani Tremblay, Florin Ghenade, Matei Câlția.
Marți, 8 noiembrie, între orele 18:00 – 20:00
Cerefrea / Villa Noël (str. Émile Zola 6)

Matei Câlția și Florin Ghenade vor discuta despre proiectul “Arbori Bătrâni” ca tip de practică artistică, dar și ca parte integratoare în demersurile galeriei.

Marianne Lanavère este directoare a Le Centre international d’art et du paysage de l’île de Vassivière din anul 2012. Interesul și cercetarea artei în legătură cu peisajul se reflectă în curatorierea expozițiilor personale ale unor artiști precum Peter Buggenhout, Lydia Gifford, Fernanda Gomes, Sheela Gowda, Ian Kiaer, Fabien Giraud & Raphaël Siboni, Reto Pulfer.

Joani Tremblay este o artistă din Montreal, Canada, preocupată de loc și peisaj în desen, print media și instalații. Recent, ea explorează semnificația istorică și mistică a teritoriului în relație cu amestecul dintre abstract și reprezentare.


 

Lucian Bran_Borrowed Territories
Lansare de carte
12 noiembrie, ora 19.00

”Mă interesa peisajul în care oamenii nu intervin și aspectul atemporal al acestuia, faptul că un peisaj se poate schimba foarte puțin într-o perioadă de 100 sau 1000 de ani și că oamenii nu apucă să perceapă aceste schimbări infime. Mă interesa, de asemenea, ce înseamnă identitatea unui loc și cum se schimbă ea în timp și cum un loc înmagazinează o serie de amintiri. Și atunci s-a produs un declic amintindu-mi de filmul care s-a tras lângă Brașov…”
Lucian Bran, interviu luat de Alexandra Manole pentru cartea ”Borrowed Territories”

Proiectul editorial al lui Lucian Bran propune înțelegerea demersului artistic într-un mod mai complex și profund, atât la nivelul experienței pe care cititorul o are prin vizualizarea albumului, a designului, precum și la nivelul lecturii, interviului cu artistul alăturându-i-se textele antropologilor Bogdan Iancu și Monica Stroe, al curatoarei Magda Radu și al directorului artistic de film Augustina Stanciu.
Cartea este îngrijită la nivel vizual de Alin Cincă, care a creat de-a lungul timpului cărți premiate la concursurile de design de carte. Desgin-ul cărții se evidențiază prin integrarea conceptului artistului, dar și a scenariului de film, luând în final forma unui dosar. De asemenea, textele sunt scrise cu un font specific “dosarului/arhivei/scrisului la mașină”.

Lansarea va avea loc sâmbătă, 12 noiembrie, ora 19.00, la Galeria Posibilă, din strada Popa Petre, nr. 6. Evenimentul este conceput ca o întâlnire cu artistul Lucian Bran și echipa proiectului: autorii textelor din carte Magda Radu, Augustina Stanciu, Monica Stroe și Bogdan Iancu, cu graficianul Alin Cincă, și coordonatorii proiectului Alexandra Manole și Matei Câlția.

Lansarea de carte este Lecția naturii (VI) din seria de evenimente Bucharest Art Week, desfășurate între 4 și 12 noiembrie.

Eveniment facebook: https://www.facebook.com/events/341392612888353/

Realizarea întregului proiect este posibilă datorită finanţării oferite de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), dar şi prin sprijinul următorilor parteneri: Radio România Cultural, Revista Arta, Scena9, Graphic Front, Salonul de proiecte, B-Critic, The Institute, Cărturești, Bucharest Art Week.


 

Instalație performativă: De ce nu sînt eu Marilyn Monroe
Premieră: 20 noiembrie, ora 19:00
Mihaela Drăgan, Nicoleta Lefter, Ada Mușat
Galeria Posibilă

Spectacolul De ce nu sînt eu Marilyn Monroe vorbeşte prin intermediul personajului Adila, la fel ca volumul care l-a inspirat, despre singurătate, despre Bucureştiul de azi, despre a sta deoparte, despre feminitate dar și despre limitele și neputințele limbajului.

Volumul care stă la baza spectacolului, Şi cuvintele sînt o provincie, a fost distins cu premiul pentru poezie al revistei Observator cultural, menţiune specială la categoria Cea mai bună carte a anului, secţiunea Beletristică, acordată în cadrul Galei Industriei de Carte din România şi a fost desemnat de redactorii site-ului bookaholic.ro drept cea mai bună carte românească din 2014. Iar Decât o revistă a trimis-o cadou abonaţilor săi.

“De când am întâlnit-o prima data pe Adila am recunoscut în ea ceva familiar. Se uita ca și mine la lume de la fereastra de termopan și vedea păpădii uriașe”.
Nicoleta Lefter, actriță

“Între realitate și irealitate e o graniță atât de subțire, încât Adila nu e Marilyn Monroe, deși fiecare femeie poate fi Adila. Bucăți din identitățile altora o compun și descompun până când existența ei devine existența altor femei. Nu e nimic real sau ireal, Adila ne învață că suntem mereu în spațiul dintre”.
Mihaela Drăgan, actriță

Locurile sunt limitate și de aceea, vă rugăm să ne scrieți un e-mail pentru rezervare.