Master 2018
Valentin Cernat. Doina Domenica Cojocaru Thanasiadis. Alice Voinea

June 14, 2018 3:06 pm Published by Leave your thoughts

Spooky action at a distance/ Valentin Cernat (21.06 – 02.07)

Percepțiile care se formează asupra unui oraș mai mult sau mai puțin familiar, depind de fiecare observator în parte. Valentin Cernat interacționează cu orașul în care locuiește acum, Antwerp, urmărind, în plimbările sale, modul de dezvoltare al acestuia: un oraș dezvoltat inițial în interiorul zidurilor cetății, care, ca urmare a dezvoltării economice din anii `60, a fost înconjurat de o autostradă. Traseul său zilnic fiind definit de trecerea autostrăzii, acesta a devenit un „loc” de explorat. O autostradă care desparte două tipuri de structură ale orașului ajunge, prin expoziția „spooky action at a distance”, să conecteze două orașe: București și Antwerp.

Remnants/ Doina Domenica Cojocaru Thanasiadis (21.06 – 15.07)
Prin colecția de fotografii și documente regăsite în arhiva familiei sale, Doina Domenica Cojocaru Thanasiadis explorează conceptul de identitate națională, asamblându-le într-o carte în care identitatea însăși se pierde, se ascunde iar apoi ni se destăinuie cu fiecare pagină.
„M-am născut în Republica Moldova, însă la vârsta de 10 ani am emigrat cu familia mea în Grecia. Recent, am luat hotărârea să iau legătura cu trecutul meu. Astfel, am intrat în posesia unei cantități imense de scrisori din anii `50-`70, fotografii și documentele personale ale bunicii mele, prin care am descoperit că a fost un membru activ al Partidului Comunist din Republica Sovietică Socialistă.”
-extras din cartea “Remnants”

Lexicon Posibil/ Alice Voinea (05.07 – 15.07)
Indexarea pe care o propune Alice Voinea în cartea sa, “Lexicon posibil”, clasifică elemente cu care intrăm zilnic în contact în patru categorii: A. Extrase din natură, B. Stadii ale artefactelor, C. Experimentum (ex)comestibil și D. Corp investigabil.
“Pentru mine, scanografia a devenit un limbaj articulat pentru că toate imaginile create sunt, de fapt, relatări personale. Transformarea fiecărui material brut conduce la obţinerea unui obiect complex prin propria apreciere estetică; aceste rezultate sunt expresii ale preferinţelor și punctelor de vedere personale despre cum percep lumea înconjurătoare, ca o mulţime de posibilităţi. Discuţia despre vizual este o discuţie despre limbaj, despre contextul în care plasez fiecare imagine creată și sensul acesteia. Sensul este o posibilitate pe care o pot accesa și ea derivă din proprietăţile intirinseci ale obiectelor pe care le studiez și le transform în subiecţi scanografici. Tot ce avem la dispoziţie, ca instrument de lucru, se află în interiorul limbajului. Astfel, traducerea unei imagini se poate asemăna cu traducerea unui cuvânt, care, în funcţie de context, are valenţe multiple și se îmbogăţește cu noi sensuri.”

………………………………………………………………………………
Proiectul Master a început în anul 2002, iar de atunci Galeria Posibilă sprijină realizarea proiectelor de disertație cu o bază de cercetare solidă. De-a lungul timpului, s-a pus accentul pe colaborarea dintre artist și galerist pentru a asigura o mai bună întelegere și aprofundare a experienței artistice.

Anul acesta, comitetul de selecție a fost format din Matei CaltiaDaria Ghiu, Alexandra Ivanciu, Alexandra ManolePerjovschi DanAnamaria Pravicencu.

Categorised in:

This post was written by Galeria Posibilă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *